Interview met “De Boekensalon”

Hieronder kun je de tekst vinden van mijn interview met De Boekensalon. Onder andere over de inhoud van mijn boekenkast …

De boekencollectie van Peter ter Velde

Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit?

Mijn boekenkast staat in een werkkamer waar ook mijn bureau staat. Eigenlijk zijn het vijf losse kasten, waarvan er drie naast elkaar staan en twee los.

Neem ons eens mee door je boekenkast. Wat staat er in, hoe is hij gesorteerd?

Kast nummer één staat rechts van mijn bureau. Op de bovenste plank staan vooral grote boeken die op de andere planken niet passen. Daaronder al mijn boeken over Afghanistan en Irak. Aan de andere kant van mijn bureau staan drie boekenkasten. Daar staan mijn boeken over het Midden-Oosten en dan vooral Israël en Palestina, mijn woordenboeken en een oude encyclopedie. Daarnaast een kast met het restant Israël-boeken, Nederlands politieke boeken en boeken over economie, filosofie en geschiedenis. De derde kast heeft het restant geschiedenis en boeken over theologie. Boekenkast vijf, aan de andere kant van de kamer, bestaat voornamelijk uit romans.

Nu ik zo mijn kasten bekijk is er minder orde dan ik dacht en dat terwijl ik er onlangs flink doorheen ben gegaan. Tussen de boeken over Afghanistan vind ik een biografie over Bob Dylan om maar eens wat te noemen. En Ahmed Rashid met ‘Descent into chaos’ staat tussen de romans….klopt dus niet!

Twee series springen er uit als je naar mijn kast kijkt. De eerste is de autobiografie van Winston Churchill. Deze twaalfdelige serie las ik als ik bij mijn opa logeerde. Na zijn overlijden heb ik de boeken geërfd, omdat ik er als kind altijd in bladerde. De serie van Lou de Jong is ook opvallend uiteraard. Een derde serie wil ik toch ook nog wel noemen. Het zijn de enige jeugdboeken in mijn kast (de rest zit ergens in een berging in een doos). Het zijn de boeken van Karl May. De avonturen van Winnetou en Old Shatterhand vrat ik als tiener. Ik weet nog dat ik zeer teleurgesteld was toen ik ontdekte dat beiden nooit geleefd hebben. Toch nam ik lange tijd, ook als volwassene, op vakantie een deel mee om de verhalen nog een keer te lezen…..

Wat is het allermooiste of meest bijzondere boek dat er in je boekenkast staat?

Dat is zonder twijfel ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho. De queeste die de hoofdpersoon maakte, was voor mij een eye-opener.

Welk boek, genre of welke auteur komt er absoluut niet in?

Dan zitten we in de categorie Mein Kampf; voor de rest ken ik geen censuur in mijn kast.

Hoeveel boeken in je kast heb je daadwerkelijk gelezen?

De romans allemaal, veel van de boeken over Israël en Afghanistan ook, maar het merendeel in mijn kast bestaat uit studie- en naslagwerken, die deels gelezen zijn.

Doe je weleens boeken weg? Wat doe je er dan mee?

Juist om eens wat orde te scheppen en om ruimte te creëren heb ik onlangs een heel aantal (vooral theologische ) studieboeken weggedaan. Die heb ik aan mijn oudste dochter gegeven. Zij moet nog bepalen welke boeken ze wil houden en welke ze wegdoet.
Verder bewaar ik alles. Al mijn kinder- en jeugdboeken zijn in dozen opgeborgen. Waarom? Geen idee…..

Heb je weleens gehuild om een boek?

Ik geloof het niet, ik kan het me althans niet herinneren, maar ik heb wel eens een boek weggelegd omdat ik de verhalen zo erg vond dat ik niet verder kon lezen. Dat was ‘Duizend schitterende zonnen’ van Khaled Hosseini. Een van de Afghaanse hoofdpersonen in het boek moest van haar man op kiezelstenen kauwen. Dat was zo intens beschreven, dat ik het gevoel had dat mijn eigen tanden afbraken.

Wat is je favoriete eerste zin?

“In den beginne schiep God de hemel en de aarde. De aarde nu was woest en ledig, en duisternis lag op de vloed, en de Geest Gods zweefde over de wateren.”

Wie zo’n zin opschrijft, in dit geval de auteur van het Bijbelboek Genesis, heeft de lezer te pakken.

Welk boek heb je het laatst cadeau gegeven en aan wie?

Dat was ‘Jihad met sambal’ van collega Step Vaessen. Ik heb het mijn vader gegeven voor zijn verjaardag.

Lees je weleens een e-boek?

Ik heb er een stel op mijn laptop staan, maar ik kan me er nog niet toe zetten om te lezen. Ik lees vooral voor het slapen gaan en het ligt lekkerder met een boek dan met een laptop, heb ik ontdekt.

Hoe zie jij de toekomst van het boek?

Koffiedik kijken ben ik niet zo goed in, maar ik ga in ieder geval niet mee in het pessimisme over de toekomst van het boek. Mensen zullen altijd blijven lezen! Boeken blijven ideale cadeaus, dus die markt blijft heus bestaan. Daarnaast hoor ik van mensen die eerder geen boeken lazen, dat zij nu e-books op hun tablet meenemen op vakantie. Dat opent dus weer nieuwe markten.