Debat Afghanistan 20 maart 2012

Op 20 maart 2012 was ik deelnemer aan een debat over Afghanistan. Het debat was georganiseerd door Docsonline en stond onder leiding van Thomas Loudon.

Uit de bijsluiter:
Het eerste deel van de video registratie van het Afghanistan debat van Docs4thought, inclusief een scene van de documentaires ‘Fokking Hell’ en ‘Smile and Wave’ en de introductie van Jan van der Meulen, Marijke Jongbloed en Peter ter Velde.
Weten we eigenlijk wel wat er speelt in Afghanistan? Hoe is het Nederlandse publiek geïnformeerd over de situatie in het land? Hebben we ons misschien te veel bezig gehouden met de rol van onze eigen militairen en ons te weinig verdiept in de gecompliceerde politieke en sociale verhoudingen, en zo ja, waarom? En wat gebeurt er met Afghanistan als de Amerikanen zich in 2014 terugtrekken en het land weer aan zichzelf is overgeleverd?
Te gast zijn:
Marijke Jongbloed: documentairemaakster en de regisseur van Smile and Wave (2003), een van de eerste films die de missie in Afghanistan volgden.
Peter ter Velde: deed voor het NOS Journaal regelmatig verslag vanuit Afghanistan, en regisseerde de documentaire Fokking Hell! (2010), die gebaseerd is op beelden die militairen zelf maakten.
Jan van der Meulen: als socioloog verbonden aan de Universiteit Leiden en de Nederlandse Defensie Academie. Zijn expertise is de wisselwerking tussen publieke opinie, media, politieke besluitvorming en militaire know-how.
Olaf Oudheusden: maakte voor Tegenlicht (VPRO) de documentaire Exit Afghanistan (2010), waarin Afghaanse rebellen aan het woord komen over de Westerse bemoeienis in hun land.
Het debat wordt geleid door journalist Thomas Loudon. Hij was correspondent in het Midden-Oosten voor onder meer het NOS Journaal en is de oprichter van VJ Movement.