Een andere kijk: Project Glass van Google

In februari maakte Google bekend met een volgende generatie gadget op de markt te komen. Ze noemen dit Project Glass.

Het gaat hierbij om een bril waar op de glazen informatie kan worden getoond. Dus tekst, video, geluid … eigenlijk alles wat je nu op een smartphone, pc, tablet (de bril draait op Android) of laptop kunt. Tevens is de bril uitgerust met een kleine videocamera en kan het met de stem worden bestuurd. Daarnaast zal de bril mogelijk draadloos (bluetooth of direct/push WIFI) aan diverse apparaten gekoppeld kunnen worden.

Hieronder een voorbeeldje.

Meer info en plaatjes kun je hier vinden.
Maar wat kun je er verder meer mee doen? Een paar reflecties.

1. Autocue

Sommige mensen hebben moeite om voor de vuist weg een verhaal te vertellen. Of een verhaal dat maar een beperkte tijd mag duren. De truc is dan een tekst uit te schrijven en dan voor te lezen.

Met de Google bril kan dit lichter en op locatie worden gebruikt. Denk eens aan een dak in Damascus bijvoorbeeld. De software is er reeds voor Ipad en Android.

2. Instant updates

Een andere toepassing is dat je breaking news voor je ogen geprojecteerd krijgt. Of achtergrondinformatie over de persoon die je aan het interviewen bent. Of dat je via Social Media (de Feestboeken en Twitters dezer werelds) vragen krijgt, die je meteen in real time kunt stellen. De mogelijkheden op dit vlak zijn dus eindeloos.

3. Om een hoekje kijken

Soms is het heel handig om ogen in je achterhoofd te hebben. Of dat je zonder risico om een hoekje of over een versperring kunt kijken. Koppel de bril aan een smartphone of draadloze camera en je kunt het.
Hetzelfde geldt voor kijken in het donker (neem een helderheidsversterker; die zullen ook draadloos gaan worden) of op grote afstand met een wireless HD videocamera.

4. Koppelen aan een drone

De overtreffende trap van om een hoekje kijken is natuurlijk de lucht in gaan. Vergezocht? Minder dan je denkt. Momenteel zijn de eerste drones met camera al voor consumenten te krijgen.

Wat ook kan is dat een persoon de drone vliegt en een tweede met een bril de camera bedient.

5. Locatie bepaling

TomTom kennen we allemaal. Maar wat als je te voet op stap bent? Of op een plek bent waar de omgeving verandert. Denk eens aan demonstraties of ramp- en oorlogsgebieden. Het is dan handig om zonder fout te lopen van a naar b. Of te worden voorzien van een kaart die per minuut kan worden ververst of aangevuld.

Conclusie

Als dit aan de gang kan worden gebracht, kunnen bestaande processen effici├źnter worden gemaakt (lees: minder gewicht, minder apparatuur) en zijn nieuwe mogelijkheden mogelijk. Tevens is het een boost voor (gratis) Wifi in het bebouwde gebied. We horen graag welke applicaties jullie er mee zouden willen gaan doen.

Update

Apple is bezig met een vergelijkbaar systeem dat echter als een soort opgevoerd horloge zou moeten werken.