Veiligheidstrainer

Voor de Academy van de Nederlandse Vereniging van Journalisten geef ik twee keer per jaar de cursus ‘Verslaggeving in Conflictgebieden’. Deze succesvolle cursus, die we in 2011 hebben opgezet, wordt in samenwerking met de Koninklijke Landmacht gegeven op de Generaal Winkelmankazerne in het Veluwse Harskamp.
Op dag 1 geven Kees Schaepman en ik lessen over onder meer het voorbereiden op de reis, wat te doen na aankomst, hoe gedraag en beweeg je je in het gebied waar je bent. Alle lessen zijn er op gericht dat je zo veilig mogelijk reist, risico’s vermindert en heelhuids en gezond terugkeert.
Op de dagen 2 en 3 werken we in theorie en praktijk samen met de Koninklijke Landmacht en de School voor Vredesmissies. Het is geweldig om gebruik te maken van de expertise en trainingsmogelijkheden die het leger heeft. Experts op onder meer medisch gebied, gijzelingen, vuurwapens en psychologie geven trainingen. Daarnaast kunnen we gebruik maken van de aanwezige faciliteiten om de theorie om te zetten in praktijk.
Trainingsonderdelen zijn hoe om te gaan met stress en spanning (lessen door een psycholoog), levensreddende handelingen (door een medicus), omgaan met munitie, mijnen en booby traps, (training in een oefendorp van Defensie) gijzeling (door een expert van het Defensie Inlichtingen en Veiligheids Instituut) en trainingen in wegblokkades (oefendorp).
Het is daarnaast leerzaam om dit met de Landmacht te doen: je leert militairen kennen en andersom is het voor militairen interessant om journalisten te ontmoeten. Er is wat dat betreft een wederzijds belang.

Zie dit artikel voor meer informatie over de cursus.

Hier vind je een verhaal op de site van het Ministerie van Defensie naar aanleiding van de cursus in 2012.

Er gaat veel fout in oorlogsgebieden: journalisten worden gedood, raken gewond of worden gegijzeld. Ook Nederlandse journalisten zijn de laatste maanden in de problemen gekomen. De Volkskrant schreef daarom dit verhaal en refereerde uitgebreid aan de cursus die de NVJ-Academy geeft.

Hier vind je de veiligheidspagina van de NVJ met veel praktische informatie.

Voor inschrijvingsformulier t.z.t. zie deze pagina. Of schrijf voor meer informatie en/of inschrijving naar nvjacademy@nvj.nl of bel 020-6766771.