Tools of the Trade: Deel 2 Ultrabooks

In de serie Tools of the Trade behandelen we een aantal zaken, die essentieel zijn voor het functioneren van een journalist onder moeilijke omstandigheden.

In dit deel een type pc dat tussen een laptop en een tablet inzit, ultrabooks.

Wat is dat nou zo’n ultrabook?

Ultrabooks zijn de de stap tussen een normale laptop en een tablet pc. Dus de kracht en het opslagvermogen van een schootcomputer gecombineerd met een laag gewicht, lange werktijd en razendsnel opstarten zoals je dat van een tablet gewend bent.

En snel en licht zijn ze. Opstarten binnen 20 seconden, en met minder dan 1500 gram zijn ze de helft lichter dan een normale laptop. Bovendien zijn ze minder dik, dus nemen ze minder ruimte in in de rugzak.

Aanbieders

De eerste aanbieder was, hoe kan het anders, Apple met haar MacBook Air reeks. In 2012 komen Acer, Samsung, Asus, Dell en HP ook met modellen op de markt.

Nadelen

Prijs:
Ten opzichte van een “normale” performance laptop zijn ultrabooks duur. Reken op bedragen rond de 900 tot 1100 euro voor een instapmodel. Dit is nog zonder een Apple logo: dan komt er nog 200 bij. Voor een normale laptop met een 15″ inch scherm ben je voor 800 euro klaar.

Schermgrootte:
Momenteel zijn er alleen schermen van 13″ en 14″ inch te krijgen, en dat is als je gewend bent aan een groot 17″ inch scherm toch even aanpassen. Echter 15″ inch modellen zijn gepland voor de 2e helft van 2012.

Opslag:
In eerste instantie zullen de meeste modellen zijn uitgerust met een Solid State Drive van 128 GB. Toegegeven, die zijn razendsnel, maar prijzig als je ze moet vervangen. Bovendien schurk je met 128 GB aan tegen de ondergrens van wat je nodig hebt voor een beetje lekker werken. Windows 7, Office en een aantal andere programma’s er op en je bent zo 50 GB kwijt, en dan heb je nog maar een kleine 75 over.

Aansluitingen:
Minder dik en groot betekent minder ruimte voor aansluitingen. Dus het kan voorkomen dat in plaats van 3 of 4 USB aansluitingen je er maar één vindt, of dat een VGA- of Ethernet poort ontbreekt. Let dus goed op wat voor randapparatuur je gebruikt voor je een ultrabook aanschaft.

Conclusie:

Persoonlijk sta ik er dubbel in. Ja ze zijn kleiner, lichter en energie efficiënter dan een normale laptop. Maar dat gaat ten koste van aansluitmogelijkheden en schermgrootte. En is dat nu het huidige prijsverschil waard?

Ik twijfel. Als ultrabooks tegen dezelfde prijs werden aangeboden als de huidige run-of-the-mill laptops, zie ik er zeker voordelen in voor gebruikers (als ze over de kleinere schermen en lagere opslagcapaciteit heen kunnen stappen). Wachten en kijken hoe de prijs zich ontwikkelt is in deze verstandig.

Hier kun je een link vinden naar de andere artikelen in deze serie.