Elektriciteit op je werkplek – Deel 5 Water of trappelen?

Het eerste slachtoffer van oorlog is de waarheid … en het tweede meestal het lichtnet. Een laptop vreet in gebruik zo’n 60-90 Watt aan elektriciteit, een moderne acculader voor een professionele video camera 20 Watt.

Maar aangezien rampen en oorlogen zich afspelen op plekken waar normaal het zonnetje lekker en fel schijnt, zijn er oplossingen op de markt te krijgen. Dit is deel 5 van een serie waarin we een aantal oplossingen bespreken. In dit artikel: Energie uit water of uit zweet … Twee nieuwe manieren om aan stroom te komen.

1. Stroom uit water

Mobieltje of tablet leeg, geen auto bij de hand (deel 4) en de zon schijnt niet fel genoeg? Dan wordt het tijd voor een brandstofcel. De Zweedse fabrikant Powertrekk heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld.

Powertrekk – How it works from PowerTrekk on Vimeo.

Powertrekk from PowerTrekk on Vimeo.

In een (wegwerp)-brandstoftankje gooi je wat water (of in noodgevallen het spul waar je gele sneeuw mee maakt), en prik je in de adapter. Vervolgens sluit je via USB een apparaat aan met een maximaal vermogen van 4 watt. Denk hierbij aan een mobiele telefoon, een ventilator een lamp of een tablet. De energie die je niet opmaakt, wordt daarnaast op een ingebouwde accu met een vermogen van 1500 Milliampère/uur opgeslagen. De accu is ook zonder brandstofcel op te laden via de USB op het lichtnet of een andere laadmethode.
Naar alle waarschijnlijkheid gaat de lader € 199,- kosten, de tankjes brandstof, “Pucks” genaamd, € 10,- voor drie stuks.

Hier kun je de link naar de leverancier in de Benelux vinden, en hier de link naar de fabrikant.

2. Stroom uit zweet

Toch meer prik nodig? Een rechtgeaarde landgenoot of noeste Vlaming kan fietsen. En dan wordt een zogenaamde trapgenerator interessant. Het apparaat heeft 100W output en is na 9 uur trappen vol. Uiteraard is de accu ook extern op te laden, bijvoorbeeld met zonnecellen. De Cougar weegt 5 kilo en kost € 199,-

Hier kun je de link naar de leverancier in de Benelux vinden.

Conclusie uit de praktijk:

Powertrek
Vooral geschikt als je te voet een gebied in moet en geen auto bij je hebt. Echter, als de pucks op zijn is het feest voorbij.

Cougar
Het gewicht gaat een probleem worden, want het is weer 5 kilo dat meegezeuld moet worden. Zit je echter op een vaste plek zonder infrastructuur (missionarissen, aardbevings-/storm en tsunami verslaggevers) kan het een oplossing zijn.

Hier kun je de link vinden naar de andere artikelen in deze serie.