Tools of the Trade: Deel 1 Laptops

In de serie Tools of the Trade behandelen we een aantal zaken, die essentieel zijn voor het functioneren van een journalist onder moeilijke omstandigheden.

In dit deel behandelen we laptops en tablets.

Wat voor laptop moet ik hebben?

Dit hangt van een aantal factoren af.

1. Is het voornamelijk voor buiten gebruik of is een normale laptop ook voldoende?

Licht, sterk, water, stof en zand, resistent en een laag energie verbruik. Dat is wat je zoekt in een laptop voor in het veld. De binnenkant is hetzelfde als een consumenten laptop, op de harde schijf na. Een Solid State Disk heeft geen bewegende onderdelen en kan dus een grotere klap aan.
Prijzen zijn afhankelijk van het type dat je kiest. Voor de interne zaken gelden dezelfde zaken als hier onder.

Een link naar een aanbieder kun je hier vinden.

Is dit niet nodig, en kan een normale laptop? Dan komen we op het volgende punt.

2. Wat voor journalist ben je?

a. Schrijvend journalist:
Profiel: Maakt stukken tekst, dus heeft de behoefte aan een goed toetsenbord.
Elke standaard laptop met een Pentium DualCore chip of hoger is hiervoor krachtig genoeg. Aangezien de schermgrootte minder belangrijk is, is een 13” of 15” beeldscherm waarschijnlijk groot genoeg. Let er wel op dat je een full-size keyboard neemt. Hierbij zijn de toetsen op het toetsenbord groot genoeg voor je vingers en kun je en-tempo blijven typen.

Een voorbeeldsysteem vind je hier.

Backup mogelijkheid – een tablet en een los toetsenbord:
De laatste generatie tablets maakt een nog lichtere mogelijkheid mogelijk. De Archos 80 G9 is bijvoorbeeld de eerste tablet met een ingebouwde harde schijf en de mogelijkheid een USB apparaat als een toetsenbord er aan te koppelen. Het typt in eerste instantie vreemd, maar als backup toetsenbord zijn er oprolbare versies van rubber verkrijgbaar.

b. Radioverslaggever:
Profiel: Maakt audio reportages, wil snel kunnen uploaden en heeft power nodig om audiomateriaal snel te bewerken. Koppeling voor een opname apparaat of MP3-speler is essentieel.

Elke standaard laptop met een Core i3 chip of hoger is hier krachtig genoeg voor. Aangezien de schermgrootte minder belangrijk is is een 13” of 15” beeldscherm waarschijnlijk groot genoeg. Omdat een opname apparaat moet kunnen worden aangeschakeld vallen tablets af.

Een voorbeeldsysteem vind je hier.

c. TV reporter:
Profiel: Maakt video reportages, wil snel kunnen uploaden en heeft power nodig om beeldmateriaal snel te bewerken.

Power dus een Core i7 met een berg intern DDR3 geheugen (> 4 GB) en een sterke videokaart (> 1 GB). Een solid state harde schijf versnelt nog verder. Voor dit werk komen we haast in het gebied van de gaming laptops. De gewenste schermgrootte hangt van je reisgedrag af. Er zijn krachtige systemen vanaf 14” verkrijgbaar.

 

Een voorbeeldsysteem vind je hier.

d. Fotojournalist:
Profiel: maakt veel foto’s onderweg en wil ze on the road bewerken.
In zo’n situatie mag je over een Mac na gaan denken.

Link naar Apple.

3. Tenslotte een paar hints.

  1. Bezuinig niet op je accu. Laat je laptop uitrusten met een 7 cell accu of sterker.
  2. Zorg voor een reserve voeding/oplaadkabel. Deze zijn ontworpen door Murphy en gaan altijd op het verkeerde moment kapot.
  3. Zorg als je een laptop kiest dat er een bluetooth (voor je telefoon) en een Wifi-N / IEEE 802.11n ontvanger laat installeren.
  4. Denk aan een reserve toetsenbord. Een all-weather oprolbaar toetsenbord is bijvoorbeeld deze.
  5. Let op dat je kaartlezer de kaarten van je camera of opname apparatuur kan uit lezen.
    Hier kun je een lijst vinden.
  6. Neem een externe harde schijf die tegen een stootje kan. LaCie levert diverse types dat kunnen. En bovendien kunnen ze worden gecodeerd, zodat onbevoegden niet op je schijf kunnen loeren zonder je toestemming.

 

Hier kun je een link vinden naar de andere artikelen in deze serie.