Elektriciteit op je werkplek – deel 1 Je eigen draagbare energiecentrale

Het eerste slachtoffer van oorlog is de waarheid … en het tweede meestal het lichtnet. Een laptop vreet in gebruik zo’n 60-90 Watt aan elektriciteit, een moderne acculader voor een professionele video camera 20 Watt.

Maar aangezien rampen en oorlogen zich afspelen op plekken waar normaal het zonnetje lekker en fel schijnt, zijn er oplossingen op de markt te krijgen. Dit is deel 1 van een serie waarin we een aantal oplossingen bespreken. In dit artikel: een energiecentrale die in een rugzak past.


Eigenlijk is het idee heel simpel. Maak een pakket van een zonnepaneel, een converter en een accu, verpak het zodanig dat het draagbaar is. Zo is er het LFP40 Sling Pack van de firma Powerenz. Dit is een totaal pakket van een opvouwbaar zonnepaneel met een vermogen van 72 Watt, een accu en aansluitingen en converters dat past in een bijgeleverde rugzak. Indien mogelijk kunnen er tot 5 van dergelijke zonnepanelen (los leverbaar) aan worden vastgemaakt.

Het kost $ 2350,-, maar dan heb je ook een draagbare energiecentrale bij je. De bijgeleverde accu is overigens ook op te laden via het lichtnet (110-240V) of via de sigaretten-aanstekerplug van een auto of een generator (12v). Voor het opladen of gebruiken van je apparatuur, met een maximum van 320 watt. Het weegt alles bij elkaar zo’n tien kilo, en dat is toch altijd minder dan de gemiddelde gevulde beautycase.

Hier kun je een link naar de website van de fabrikant vinden.

Conclusies uit de praktijk:

Het basis idee van deze gadget is goed, maar het heeft een aantal nadelen:

Tijd: Van volledig lege naar een volledig volle accu ben je 18 uur bezig. En dan is het lage gewicht van dit apparaat een nadeel. Je zal er iemand op moeten laten letten terwijl je op reportage bent, anders ben je hem met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid echt kwijt!

Efficiency: Voor optimaal gebruik moet je het paneel op de zon hebben gericht. Nu is met een combinatie van

  • een “bevrijde” deur, bedspiraal, motorkap van een auto of een aantal tentstokken
  • een vuilnisbak en
  • duct tape of tie rips

heel goed een rig op te zetten, maar of je er vrienden mee maakt (met je tijdelijke huisbaas bijvoorbeeld) vragen we ons af.

Gewicht: 10 kilo moet je ook meeslepen. Er zijn lichtere oplossingen op de markt.

Maar zit je op een semi vaste standplaats zonder andere energie bronnen in de buurt, zoals hulpverleners, correspondenten in de Derde wereld, is het mogelijk een optie.

Link naar andere artikelen in deze serie.