Elektriciteit op je werkplek – Deel 4 Op zoek naar een sigarettenplug

Het eerste slachtoffer van oorlog is de waarheid … en het tweede meestal het lichtnet. Een laptop vreet in gebruik zo’n 60-90 Watt aan elektriciteit, een moderne acculader voor een professionele video camera 20 Watt.

Maar aangezien rampen en oorlogen zich afspelen op plekken waar normaal het zonnetje lekker en fel schijnt, zijn er oplossingen op de markt te krijgen. Dit is deel 4 van een serie waarin we een aantal oplossingen bespreken. In dit artikel: De insider truc om aan stroom te komen voor je zware apparatuur. Auto niet bijgeleverd.

Dit is de tip uit de praktijk, maar je moet er wel wat voor regelen, namelijk een auto, truck of een busje met voldoende brandstof en een 12 volt stroom aansluiting. Rokers weten het blind te vinden, maar voor niet rokers: het is het dingetje dat je nooit gebruikt onder de autoradio.

Vervolgens haal je het belangrijkste uit de rugzak: je converter en de zaken die je wilt bijladen. Ok, om met Philip Freriks te spreken, nu in stukjes.

1. De converter

Proplus omvormer; foto © ProplusDit is het hart van het systeem. Het hier getoonde voorbeeld heeft een 230 volt en een USB aansluiting, een vermogen van 180 Watt (ga voor de veiligheid uit van een vermogen van 150 Watt) en een glaszekering. Beter is een converter met een klikzekering (in een update zal daarvoor een link worden geplaatst).

Je kunt hier een link naar een voorbeeld vinden.

2. Een meerwegcontactdoos (optioneel)

Dit is handig als je meerdere apparaten tegelijk wil opladen. Een dergelijke stekkerdoos voor drie stekkers kost ongeveer 4 euro.

3. De op te laden zaken

  • Laptop
  • Acculader voor foto en/of videocamera’s
  • Telefoon (eventueel via de USB aansluiting)
  • MP3 speler (eventueel via de USB aansluiting)
  • BGAN
  • Mobiele Wifi router
  • Accupack

Let er op dat je niet teveel tegelijk er aanhangt, want dan springt de zekering. Op het apparaat staat meestal vermeldt wat het wattage van het apparaat is, en dan is het een kwestie van optellen en aftrekken.

Conclusie uit de praktijk:

Dit is de manier waarop professionele journalisten hun apparatuur opladen. Laat tijdens het opladen wel de motor van het voertuig lopen. Dit voorkomt dat de auto niet meer zelf wil starten en je vervolgens moet duwen. Ga als het boven de 25 of onder de 5 graden is, er mee rijden tijdens het opladen. Een automotor heeft namelijk koeling nodig (en als het vriest kun je je meteen opwarmen).

Hier kun je de link vinden naar de andere artikelen in deze serie.