David Vriesendorp en Fred Hoogeland, Moed moet

moedmoetNederland stuurt regelmatig jonge militairen op missie naar gevaarlijke gebieden. Deze jonge militairen zijn goed getraind op gevechtssituaties: ze weten wat ze moeten doen en laten, dat is grondig geoefend tijdens de training. Maar hoe reageren ze als ze in een echt levensbedreigende situatie verzeild raken? En wat voelen ze als ze op levende mensen moeten schieten? Tonen ze de moed die vereist is?

In Moed moet komen veteranen aan het woord die in oorlogs- of crisisgebieden actief waren of dat nog steeds zijn. Ze spreken openhartig over de ethische en morele dilemma’s die ze tegenkomen. Ook gaan ze in op hun motieven om bij de krijgsmacht te gaan, welke rol hun opvoeding speelt en of hun training ze voldoende heeft voorbereid op de extreme situaties waar ze in belandden. Ik schreef de inleiding van Moed Moet.

Over David Vriesendorp

Drs. David Vriesendorp is geboren in Oudenrijn op het aan de rivier gelegen buiten Rhijnoort.

Na zijn middelbare schooltijd, die hij gedeeltelijk doorbrengt in een internaat, studeert hij in Amsterdam aan de Vrije Universiteit. In zijn studententijd is hij onder meer gekozen wijkraadslid voor d’Oude Stadt en rector van een dispuut.

Vriesendorp bekleedt verschillende functies bij ministeries voordat hij in 1992 wordt benoemd tot algemeen directeur van SOS-Kinderdorpen. In die hoedanigheid neemt hij deel aan verschillende missies naar oorlogsgebieden, waaronder Rwanda, Burundi en Congo.

Na een aantal jaren bedrijfsleven, volgt in 2001 zijn benoeming tot algemeen directeur van Amnesty International. Hier richt hij onder meer de Ronde Tafel op waar ondernemers vertrouwelijk hun dilemma’s kunnen delen over moreel-ethische vraagstukken. In 2006 komt zijn boek ‘De rol van het geweten’ uit, waarin vraaggesprekken met ondernemers als Rijkman Groening, Van der Veer en Van Lier Lels over moraliteit. Het voorwoord is van Herman Wijffels.

In zijn Amnesty-periode onthult hij in een bijdrage voor het ‘Grote Lobbyboek’ dat de Majesteit tijdens staatsbezoeken daadwerkelijk aandacht vraagt voor de mensenrechten. “Ik heb dat uit eigen ervaring.” Inmiddels is Vriesendorp directeur van Eb & Vloed-adviseurs op het gebied van ethische vraagstukken. Samen met prof. jonkheer mr. M. Wladimiroff en prof. dr. F. Nelissen heeft hij het boek ‘Liber in Honorem Wim Deetman’ geschreven.

Voor Defensie werkt hij aan een publicatie over ‘Moral Courage’ van militairen in gevechtssituaties. Het boek komt einde 2008 uit.

Vriesendorp is bestuurslid van onder meer Internationaal Instituut Clingendael, voorzitter van de Raad van Toezicht van Plan Nederland en bestuurslid van De Publieke Zaak.

Als fietser heeft hij onder meer tochten gemaakt door China, Kirgizië, Pakistan, Siberië. Daarnaast heeft hij drie keer deelgenomen aan de Elfstedentocht op de schaats.

Voor dit boek heb ik het voorwoord geschreven. U kunt het boek hier bestellen.