Hans Jaap Melissen – Haïti, Een Ramp Voor Journalisten

De ervaren oorlogs- en crisisverslaggever Hans Jaap Melissen belandt na de aardbeving van 12 januari 2010 in een media- en hulpverleningscircus dat zijn weerga niet kent.

De headlines schreeuwen: “Haïti compleet verwoest! Grootschalige plunderingen! Honderdduizenden doden!” Melissen wil weten wat hiervan waar is. Maar als hij onderzoekt of er werkelijk 300.000 doden zijn gevallen, ontdekt hij dat zowel de Haïtiaanse autoriteiten als veel media liever de feiten begraven.

In dit boek neemt de radio en tv-maker ons niet alleen mee naar de massagraven van het ‘dode Haïti’, maar laat hij ook zien hoe het nu is met Joe, die zijn vader, zus en dochtertje van drie verloor, of met Hotteline, een jonge vrouw die een week lang klem lag, diep onder het puin.

In Haïti, een ramp voor journalisten kijkt Melissen kritisch naar zowel de rol van de media als de hulpverlening, na één van de ergste natuurrampen van de afgelopen jaren.

Over Hans Jaap Melissen

Hans Jaap Melissen heeft als verslaggever en als mens al jaren een fascinatie voor Haiti. Zijn reis naar het land om daar verslag te doen van de aardbeving van januari 2010 is dan ook niet meer dan logisch. In dit boek (dat een jaar na de ramp uitkwam) vertelt hij over zijn ervaringen ter plekke, maar ook over zijn reizen terug naar het land, later, als alle media-aandacht geluwd is. Dat geeft het boek een meerwaarde: het laat zien wat er gebeurt na een grote ramp, als iedereen de ellende ‘vergeten’ is. Melissen heeft een scherp oog voor het soms idiote mediacircus, waar hij onontkoombaar ook zelf aan mee doet. En hij is kritisch over het aantal slachtoffers: dat zijn er volgens hem veel minder dan in de publiciteit kwam ten tijde van de ramp. Hij schrijft zoals een televisieverslaggever spreekt: to the point, scherp, met oog voor (soms akelige) details. Melissen is een ervaren oorlogs- en rampenverslaggever. Hij werkt onder meer voor de NOS en de Wereldomroep.
Hans Jaap Melissen werd in 2012 door journalistenvakblad Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar.

Hans Jaap Melissen – Haïti, Een Ramp Voor Journalisten

Hans Jaap Melissen Haiti een ramp voor journalisten