Jan Eikelboom – Arabische Lente

Als Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom op 19 januari 2011 aankomt op het vliegveld van Tunis, wordt direct zijn camera in beslag genomen. Toch slaagt hij er in om het land binnen te komen, om verslag te doen van de revolutie die daar in volle gang is. Het blijkt het begin van wat inmiddels de Arabische Lente wordt genoemd: na Tunesië gaan ook in Egypte, Libië, Bahrein, Syrië, Jemen en tal van andere Arabische landen burgers de straat op om hun rechten te eisen. Hoewel de ene revolutie succesvoller blijkt dan de andere, wordt begin 2011 wereldgeschiedenis geschreven.

Jan Eikelboom is er als ooggetuige bij. Hij staat in wolken traangas op het Tahrirplein, trekt op met de Libische rebellen en bezoekt Sidi Bouzid, de Tunesische stad waar het allemaal begint, als een wanhopige fruitverkoper zichzelf in brand steekt. Zijn boek is een verslag uit de eerste hand van gebeurtenissen die de Arabische wereld definitief zullen veranderen – en waarvan de echo’s ook in het Westen nog lang zullen doorklinken.

Over Jan Eikelboom

Jan Eikelboom (Heinkenszand, 27 november 1964) is een Nederlands televisiejournalist en -verslaggever.

Eikelboom groeide op in België en in Vlaardingen, waar hij bij lokale piraat Radio URAL Schiedam de liefde voor het vak ontdekte. Hij studeerde journalistiek in Kampen en werkte daarna voor Radio Rijnmond, de VPRO en de VARA-radio. In 1992 stapte hij over naar de actualiteitenrubriek Achter het Nieuws (VARA), die korte tijd later opging in NOVA. Voor NOVA maakt Eikelboom veel buitenlandse reportages. Hij deed onder meer verslag van natuurrampen (watersnood Bangladesh), oorlogen (Kosovo, Oost-Timor, Libanon, Libië), vluchtelingencrises (Irak, Rwanda), terreuraanslagen (Londen, Israël), politieke omwentelingen (val van Milosevic, Zuid Afrika na de apartheid) en verkiezingen (Israël, VS, Rusland, Pakistan, Georgië, Chili, Iran etc. etc.). Eikelboom is met name gespecialiseerd in het Midden-Oosten, een regio die hij circa honderd keer bezocht. Hij deed er intensief verslag van het Israëlisch-Palestijns conflict en maakte in 2010 voor het programma Nieuwsuur het eerste Nederlandse interview met de Iraanse president Ahmadinejad. In het voorjaar en de zomer van 2011 deed Eikelboom met Esmeralda van Boon vanuit Tunesië, Egypte en Libië verslag van de Arabische Lente, waarover hij onder die titel ook een boek schreef.

Voor de NOS maakte Eikelboom onder meer de documentaires “Een roeping als beroep” over het leven van Koningin Beatrix (1998) en “Margriet 65: meer dan een prinses” (2008) ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Prinses Margriet. Ook heeft hij een aantal geschiedenisdocumentaires op zijn naam, die zijn uitgezonden door het programma Andere Tijden.

Jan Eikelboom – Arabische Lente kunt u hier bij Bol.com bestellen.

Jan Eikelboom Arabische Lente