Verbindingen op je werkplek: Deel 2 Verbindingen op korte afstand.

In Nederland is het versturen van een bericht vrij eenvoudig. Je maakt verbinding met een netwerk via een 3G verbinding op je telefoon, een WIFI hotspot of een kabeltje op kantoor en je upload je bericht. Maar hoe doe je dat in een oorlogsgebied of een plek waar een ramp heeft plaats gevonden?

Deze serie geeft een aantal voorbeelden uit de praktijk. In dit deel: Gadgets voor verbinden op korte afstand.

Je hebt de BGAN uitgeklapt. Nu zijn er meerdere manieren om je laptop ermee te verbinden.

Kabels:

Deze heb je in tenminste drie smaken:

  • UTP-ethernet: voor je laptop naar je BGAN/router/uploadpunt. Neem kabels CAT5E of hoger, met metalen stekkers. Een CAT 5e kabel van 3 meter kost je een euro of drie, CAT6 is iets duurder.
  • USB-mini USB: voor je telefoon en camera naar je laptop. Een kabeltje van 1 meter 80 kost je ongeveer 4 euro.
  • HDMI voor je laptop naar een tv-scherm, om je bijdrage te laten zien of als je ’s avonds wat anders wil dan aan de bar hangen. Check eerst even wat voor uitgang op je laptop zit (gewoon, mini of microhdmi).

En denk tenslotte qua kabels, geheugenkaarten en usb-sticks aan het oude adagium uit de logistiek:

“Eén is geen, twee is één, …”

… dus neem van alles een reserve mee.

Mobiel router:

Heeft de hotelleiding besloten je een kamer aan de noordkant van het hotel te geven? Zijn er net aan de kant waar je BGAN staat, sluipschutters actief? Of is je kabel naar de internet stekkerdoos net te kort? Dan moet je eens nadenken over een mobiele router.
Dit type apparaten is net op de markt en heeft een accu voor ongeveer 6 uur gebruik. Er zijn meerdere typen van en kosten rond de 100 euro, Je kan ze aansluiten op een BGAN (of een lokaal internet-netwerk), zodat je data draadloos naar het apparaat kan doorzenden. Het ondersteunt Wifi-b/g/n en maakt een verbinding met een maximale snelheid van 150 Megabit per seconde mogelijk over ruim 50 meter. Altijd handig als je balkon niet “save” is, of je UTP kabel te kort (de maximale lengte van een utp kabel is rond de 18 meter).

Hieronder een aantal leverbare modellen:

Sitecom Wireless Mobile Router 150n WLR-3001

Level One WBR-6803
Link naar een review

Level One WBR-6802

Hier vind je de link naar alle delen van deze serie.